Τα Οφέλη Του Κόκκινου Κρασιού Για Την Υγεία!

Τα οφέλη για την υγεία από την κατανάλωση κόκκινου κρασιού έχουν συζητηθεί εδώ και αρκετό καιρό.


Πολλοί πιστεύουν ότι ένα ποτήρι κόκκινο κρασί είναι πολύτιμο μέρος για μια υγιεινή διατροφή, ενώ άλλοι το θεωρούν κάπως υπερτιμημένο.


Μελέτες έχουν δείξει ότι η μέτρια κατανάλωση κόκκινου κρασιού φαίνεται να μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης αρκετών παθήσεων, συμπεριλαμβανομένων και των καρδιακών.

   Η μέτρια κατανάλωση κόκκινου κρασιού έχει αποδειχθεί ότι έχει αρκετά οφέλη για την υγεία. Αυτό οφείλεται κυρίως στην υψηλή περιεκτικότητα του σε φαινολικές ενώσεις και σε ισχυρά αντιοξειδωτικά. Οι πολυφαινόλες στο κόκκινο κρασί έχουν καρδιοπροστατευτική δράση, που μπορούν να περιορίσουν την αθηροσκλήρυνση μέσω ενός αριθμού μηχανισμών, στους οποίους περιλαμβάνεται η αναστολή της οξείδωσης της LDL, η βελτίωση της λειτουργίας του ενδοθηλίου, η ελάττωση της αρτηριακής πίεσης, η αναστολή της συσσώρευσης των αιμοπεταλίων, ο περιορισμός της φλεγμονής και η ενεργοποίηση νέων πρωτεϊνών. Η αποτελεσματικότητα των πολυφαινολών στο κόκκινο κρασί είναι περίπου 10 φορές μεγαλύτερη από ότι στο λευκό κρασί.

   Τα ισχυρά αντιοξειδωτικά που περιέχονται στο κρασί είναι η ρεσβερατρόλη, οι κατεχίνες και οι προανθοκυανιδίνες . Τα αντιοξειδωτικά αυτά ιδιαίτερα η ρεσβερατρόλη και οι προανθοκυανιδίνες, πιστεύεται ότι είναι υπεύθυνα για τα οφέλη που προσφέρει στην υγεία το κόκκινο κρασί. Οι προανθοκυανιδίνες μπορούν να μειώσουν την οξειδωτική βλάβη στο σώμα, ενώ μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη καρδιακών παθήσεων και αρκετών μορφών καρκίνου. Η ρεσβερατρόλη που βρίσκεται στην φλούδα των σταφυλιών είναι μια ισχυρή καρδιοπροστατευτική ένωση που έχει συνδεθεί με πολλά οφέλη για την υγεία, συμπεριλαμβανομένης της καταπολέμησης της φλεγμονής, της πήξης του αίματος, καθώς και τη μείωση του κινδύνου καρδιακών παθήσεων. Επίσης, έχει αποδειχθεί ότι αναστέλλει τον πολλαπλασιασμό των καρκινικών κυττάρων κυρίως του προστάτη και του μαστού.

   Επιπρόσθετα τα αντιοξειδωτικά στο κόκκινο κρασί βοηθούν στην εξουδετέρωση των ελεύθερων ριζών, ενισχύουν την ανοσολογική άμυνα του οργανισμού ενώ παράλληλα μειώνουν τον κίνδυνο ανάπτυξης  χρόνιων και εκφυλιστικών ασθενειών, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου, των αυτοάνοσων ασθενειών, της ρευματοειδούς αρθρίτιδας, της καρδιαγγειακής νόσου και των νευροεκφυλιστικών ασθενειών. 

   Η μέτρια κατανάλωση κόκκινου κρασιού συνδέεται με περισσότερα οφέλη για την υγεία από οποιοδήποτε άλλο αλκοολούχο ποτό .Τι εννοούμε όμως όταν λέμε μέτρια κατανάλωση;Υπάρχει μια λεπτή γραμμή μεταξύ μέτριας και υπερβολικής πρόσληψης.Για τις γυναίκες μέτρια κατανάλωση θεωρείτε 1-1,5 ποτήρι κρασί την ημέρα ενώ για τους άνδρες 1-2 ποτήρια την ημέρα.

   Πολυάριθμες μελέτες δείχνουν ότι οι παραπάνω ποσότητες φαίνεται να βοηθούν στην μείωση:• του κινδύνου εμφάνισης καρδιακών παθήσεων, βοηθώντας στη διατήρηση της «καλής» χοληστερόλης HDL στο αίμα, ενώ παράλληλα μειώνουν την οξειδωτική βλάβη και την «κακής» LDL χοληστερόλη έως και 50%,• του κινδύνου εμφάνισης καρκίνων του παχέος εντέρου, των ωοθηκών και του προστάτη,• του κινδύνου εμφάνισης άνοιας και Alzheimer,• του κινδύνου εμφάνισης κατάθλιψης,• της αντίστασης στην ινσουλίνη,• του κινδύνου ανάπτυξης διαβήτη τύπου 2 στις γυναίκες,• του κινδύνου εγκεφαλικού επεισοδίου στους μεσήλικες άνδρες,• της αρτηριακής πίεσης και• του κινδύνου θανάτου από καρδιακές παθήσεις.



  Ιδιαίτερη προσοχή όμως πρέπει να δοθεί στην υπερκατανάλωση κρασιού και αλκοόλ γενικότερα. Η κατανάλωση υπερβολικού αλκοόλ μπορεί να προκαλέσει καταστροφικές επιπτώσεις στον οργανισμό και στην υγεία. Η υπερβολική πρόσληψη αλκοολούχων ποτών μπορεί να προκαλέσει εξάρτηση από το αλκοόλ, κίρρωση του ήπατος και αύξηση του σωματικού βάρους. Μπορεί επίσης να αυξήσει τον κίνδυνο κατάθλιψης, πολλαπλών ασθενειών και πρόωρου θανάτου.

Νικοδήμου Παρασκευή

Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

~Υγεία, δεν είναι τα κιλά που χάνεις αλλά η ζωή που κερδίζεις!

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ταξιδεύουμε;;

10 Τρόφιμα Για Υγιή Προστάτη Και Ισορροπημένα Επίπεδα Τεστοστερόνης

Πόσο σας κοστίζουν τα κιλά σας;!