Κρύο Καιρός Για…Κάστανα!!!



Τα πρώτα κρύα κάνουν την εμφάνιση τους και μαζί μ αυτά και τα πρώτα κάστανα. Ο κατ ‘ εξοχήν χειμωνιάτικος ξηρός καρπός που μας φέρνει στο νου παλιές χριστουγεννιάτικες αναμνήσεις.
Τα κάστανα ανήκουν στην οικογένεια των ξηρών καρπών. Περιέχουν περίπου 500 θερμίδες ανά 100γρ., 48% νερό45% υδατάνθρακες κυρίως σε μορφή αμύλου ενώ παράλληλα αποτελούν εξαιρετική πηγή πρωτεϊνών αφού περιέχουν απαραίτητα αμινοξέα (αυτά που δεν μπορεί να συνθέσει ο οργανισμός από μόνος του).
Είναι επίσης καλή πηγή των βιταμινών Β1 και Β2 που είναι απαραίτητες για την ομαλή λειτουργία του νευρικού συστήματος, καθώς και βιταμίνης C, που ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και φολικού οξέως, το οποίο είναι απαραίτητο για την παραγωγή των ερυθρών αιμοσφαιρίων.
Τα κάστανα ακόμα περιέχουν αρκετές ποσότητες ασβεστίου (απαραίτητο για τη μεταβίβαση των νευρικών ερεθισμάτων και την ενίσχυση των οστών και των δοντιών), μαγνήσιο (που έχει αντικαταθλιπτικές ιδιότητες και απαραίτητο για την υγεία των μαλλιών), φωσφόροσίδηρονάτριο και κάλιο.
Όπως όλοι οι ξηροί καρποί έτσι και τα κάστανα συμβάλλουν στην καταπολέμηση του στρες και της κόπωσης, καθώς και στην μείωση της LDL-χοληστερόλης, που είναι υπεύθυνη για τον αυξημένο κίνδυνο αθηρωμάτωσης και κατ΄ επέκταση εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων. Τα κάστανα όμως σε αντίθεση με τους υπόλοιπους ξηρούς καρπούς περιέχουν αρκετό νερό και λιγότερο λίπος. Συγκεκριμένα η περιεκτικότητα τους σε λίπους ανέρχεται περίπου στο 1% ενώ σε άλλους ξηρούς καρπούς το ποσοστό αυτό μερικές φορές ξεπερνά το 50%.
Αποτελούν ιδανικό σνακ για άτομα με υψηλή αρτηριακή πίεση, γιατί η υψηλή περιεκτικότητα τους σε κάλιο σε συνδυασμό με το χαμηλό ποσοστό νατρίου που περιέχουν συμβάλλουν στον έλεγχο των επιπέδων της πίεσης, της καρδιακής συστολής και της υδατικής ισορροπίας του οργανισμού. Είναι επίσης ιδανικά για άτομα που πάσχουν από προβλήματα στο έντερο αφού συμβάλλουν στην ομαλή λειτουργία του και είναι επίσης ιδανική τροφή για παιδιά που βρίσκονται στην ανάπτυξη ή για όσους αναρρώνουν από διάφορες ασθένειες.


Τα κάστανα μπορούν να καταναλωθούν ωμά ή ψημένα. Μπορείτε να τα απολαύσετε ως σνακ ή να τα προσθέσετε σε φαγητά και σαλάτες.
Εμπρός λοιπόν μη διστάζετε, αγοράστε ένα σακουλάκι κάστανα και γευτείτε τα πλούσια οφέλη τους.
Προσοχή όμως, μην ξεχνάτε ότι περιέχουν αρκετές θερμίδες και σε περίπτωση που επιθυμείτε την απώλεια βάρους πρέπει να τα καταναλώνετε πάντα με μέτρο.

Νικοδήμου Παρασκευή
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος
~Υγεία, δεν είναι τα κιλά που χάνεις αλλά η ζωή που κερδίζεις!

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ταξιδεύουμε;;

10 Τρόφιμα Για Υγιή Προστάτη Και Ισορροπημένα Επίπεδα Τεστοστερόνης

Πόσο σας κοστίζουν τα κιλά σας;!