Μητρικός θηλασμός

   
Ο μητρικός θηλασμός είναι ο πιο εύκολος και φυσικός τρόπος με τον οποίο η μητέρα ικανοποιεί 100% τις ανάγκες του βρέφους σε θρέψη αλλά και ενυδάτωση, ιδιαίτερα κατά το πρώτο εξάμηνο. Το σπουδαιότερο όμως είναι ότι κατά την διάρκεια του θηλασμού δημιουργείται ένας ιδιαίτερος δεσμός ανάμεσα στην μητέρα και στο βρέφος.

Πώς δημιουργείται όμως το μητρικό γάλα;

Μετά τον τοκετό, η προλακτίνη, ορμόνη που εκκρίνεται από τον εμπρόσθιο λοβό της υπόφυσης, χύνεται στο αίμα της μητέρας και προκαλεί την παραγωγή του γάλακτος. Το πρώτο γάλα ονομάζεται πύαρ ή πρωτόγαλα και είναι κιτρινωπό και αραιό. Είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες και αμυντικούς παράγοντες. Μετά την πέμπτη με έκτη μέρα μετατρέπεται σε κανονικό γάλα.

   Το ώριμο αυτό πλέον μητρικό γάλα είναι εύπεπτο για το βρέφος και περιέχει 87% νερό, πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, χοληστερόλη, η οποία βοηθά στην ανάπτυξη του εγκεφάλου του βρέφους, πρωτεΐνες όπως λακταλβουμίνη και λακτοφερίνη οι οποίες βοηθούν στην απορρόφηση σιδήρου. Επίσης, περιέχει ανοσοσφαιρίνες, ελεύθερα λιπαρά οξέα, αμυλάση (βοηθά στην πέψη των υδατανθράκων), λιπάση (βοηθά στην πέψη των λιπών) και πρωτεάση (βοηθά στην πέψη των πρωτεϊνών). Άλλα συστατικά του μητρικού γάλακτος είναι οι αυξητικοί παράγοντες, τα μακροφάγα και τα λεμφοκύτταρα τα οποία αποτελούν την πρώτη γραμμή άμυνας απέναντι σε ιούς.

Γιατί το μητρικό γάλα έχει πιο μεγάλη θρεπτική αξία από άλλα γάλατα;
  •  Η καζείνη, η πρωτείνη του αγελαδινού γάλατος δεν αφομοιώνεται εύκολα από τον οργανισμό του βρέφους.
  •  Το λίπος του αγελαδινού θεωρείται πιο δύσκολο στην πέψη.
  • Η λακτόζη του αγελαδινού διασπάται πιο δύσκολα από τον οργανισμό του βρέφους,  ενώ η λακτόζη του μητρικού διασπάται εύκολα. Ταυτόχρονα η λακτόζη βοηθά στην απορρόφηση μαγνησίου και ασβεστίου.
  • Ο σίδηρος  στο αγελαδινό γάλα απορροφάται σε ποσοστό 10% ενώ στο μητρικό σε ποσοστό έως και 50%.
  • Η βιταμίνη D απορροφάται σε μεγαλύτερο ποσοστό στο μητρικό γάλα παρά στο αγελαδινό.

Είναι σε όλες τις μητέρες ίδια η σύσταση και η έκκριση του γάλατος;

Όχι!! Η σύσταση και η έκκριση του γάλακτος από γυναίκα σε γυναίκα διαφέρει, επηρεαζόμενη από τους παρακατω παράγοντες:
  • Ψυχολογική κατάσταση της μητέρας: επηρεάζεται αρνητικά από αισθήματα όπως συγκίνηση, φόβος, πόνος, ντροπή, στεναχώρια ή υπερβολική ανησυχία για την υγεία του βρέφους
  • Διάφορες ασθένειες από τις οποίες μπορεί να πάσχει η μητέρα
  • Τρόπος διατροφής: η διατροφή της μητέρας πρέπει να είναι ισοζυγισμένη      
  • Τρόπος ζωής: η χρήση φαρμάκων πρέπει να  γίνετε πάντα με ιατρική συμβουλή.
  • Τα οινοπνευματώδη ποτά, το κάπνισμα και η υπερβολική κούραση ελαττώνουν και επηρεάζουν την σύσταση του γάλακτος.
  • Τακτικό άδειασμα των μαστών: οι αδένες του μαστού παράγουν γάλα εφόσον ερεθίζονται από τον θηλασμό. Είναι απαραίτητο οι μαστοί να αδειάζουν εντελώς με το θηλασμό για να συνεχίσουν να παράγουν γάλα.


Ποιά είναι τα πλεονεκτήματα του μητρικού θηλασμού για το βρέφος;
  •      Τα συστατικά του μητρικού γάλακτος είναι προσαρμοσμένα ποσοτικά και ποιοτικά στις ανάγκες του βρέφους.
  •        Το μητρικό γάλα είναι αποστειρωμένο και απαλλαγμένο από μικρόβια και μικροοργανισμούς. Είναι πάντα φρέσκο και στην κατάλληλη θερμοκρασία.
  •        Έχει αποδειχθεί με επιστημονικές έρευνες, ότι ο θηλασμός  προφυλάσσει από την  παχυσαρκία, το σακχαρώδη διαβήτη, μερικές μορφές καρκίνου, καρδιοπάθειες και από τη σκλήρυνση κατά πλάκας.
  •        Ο συχνός θηλασμός μειώνει τον κίνδυνο του νεογνικού ίκτερου.
  •        Το μητρικό γάλα περιέχει λιποειδές ουσίες απαραίτητες για την ανάπτυξη του εγκεφάλου. Είναι πλέον αποδεδειγμένο ότι τα παιδιά που έχουν θηλάσει, έχουν πολύ καλύτερη πνευματική ανάπτυξη. Κατά μέσο όρο, παίρνουν γύρω στους 8,3 βαθμούς παραπάνω στα τεστ νοημοσύνης.
  •       Προστατεύει τα βρέφη από στομαχικές και εντερικές διαταραχές, όπως γαστρεντερίτιδες και φλεγμονώδης νόσους του εντέρου.
  •       Τα βρέφη που θηλάζουν πολύ σπάνια παρουσιάζουν αλλεργικές παθήσεις.
  •       Το μητρικό γάλα είναι πλούσιο σε αντισώματα που προστατεύουν το βρέφος από μικρόβια και ιούς.
  •        Προστατεύει από λοιμώξεις αναπνευστικού συστήματος και βρογχικό άσθμα.
  •        Βοηθά στην ανάπτυξη των οστών και των μυών του προσώπου και της οδοντοφυΐας. Ο θηλασμός απαιτεί πιο μεγάλη προσπάθεια από την πλευρά του μωρού σε σύγκριση με το ταίσμα από μπουκάλι, όπου το γάλα ρέει σχεδόν από μόνο του, . Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα, να γυμνάζονται καλά οι μύες του προσώπου, πράγμα που έχει μακροχρόνιες επιδράσεις στην ανάπτυξη των οστών, στην οδοντοφυΐα και φυσικά στην ανάπτυξη του λόγου. Επίσης, το γεγονός ότι το μητρικό γάλα δεν περιέχει ζάχαρη, σε αντίθεση με το τροποποιημένο γάλα αγελάδας, παίζει πολύ σημαντικό ρόλο, για την πρόληψη της τερηδόνας!

Ποιά είναι τα πλεονεκτήματα του μητρικού θηλασμού για την μητέρα;
  •      Ο μητρικός θηλασμός ανακουφίζει τη μητέρα από τη δυσφορία που προκαλεί το γεμάτο στήθος.
  •        Η μητέρα αποκτά γρηγορότερα το φυσιολογικό της βάρος.
  •        Ελαττώνονται οι πιθανότητες για αιμορραγία, καρκίνο του μαστού και τών ωοθηκών.
  •        Το στήθος επανέρχεται στο φυσιολογικό του σχήμα μετά την διακοπή του θηλασμού.
  •        Εξοικονομείται κόπος και χρόνος για τη μητέρα.
  •        Είναι εύκολος και οικονομικός τρόπος διατροφής.
  •        Η μήτρα επανέρχεται πιο γρήγορα στην αρχική της θέση, με τις συσπάσεις που δημιουργούνται με το θηλασμό.

Νικοδήμου Παρασκευή
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος
~Υγεία, δεν είναι τα κιλά που χάνεις αλλά η ζωή που κερδίζεις!

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ταξιδεύουμε;;

10 Τρόφιμα Για Υγιή Προστάτη Και Ισορροπημένα Επίπεδα Τεστοστερόνης

Πόσο σας κοστίζουν τα κιλά σας;!